Välj en sida

Efter Ekot

En roman av Olivia Bergdahl, Ordfront förlag 2015

Efter Ekot är Olivia Bergdahls debutroman. Den skrevs (framförallt) våren 2012 i ett kollektiv med norska läkarstudenter på Nørrebro, samt i en lägenhet ägd av en medelålders yogakvinna i diplomatkvarteren i Köpenhamn (där bodde också en katt). Det började som en minneslek – hur mycket av Göteborg kan en göteborgare minnas efter ett halvår i ett annat land? – och slutade i en obehaglig historia om våld i nära relationer om en statistikstudent som heter Fanny, hennes pojkvän Sam och allt som Fanny kan utantill. Det är mycket. Hon har också en mormor som bor på Västgötaslätten.
Efter ett rungande NJAE från Ordfront Förlag blev det till slut en bok av det.

Idag är det den 8 juni 2011. Det har gått 621 dagar sedan jag och Sam träffades första gången. Jag har räknat. Det är klart jag har räknat.

ur Efter Ekot

Baksidestext på boken

Fanny har åkt till sin mormor på Västgötaslätten, för hennes mormor vet ingenting om vad som har hänt. Hon bara skrapar sin potatis och dukar på verandan och anar inte hur lätt allt går åt helvete. Hur enkelt det är att komma så nära någon att den plötsligt har all makt att göra en illa. Hur det är att inbilla sig att om man bara älskar tillräckligt, om man bara räknar och memorerar och ser till att aldrig missa en Ekot-sändning, så ordnar livet upp sig till slut. Men Fanny vet. Hon har försökt att göra allt rätt. Nu försöker hon inte längre. Medan sommaren mognar utanför fönstret kan Fanny och hennes mormor långsamt mötas i en erfarenhet som ingen av dem vågar uttala. Efter Ekot är en roman om att göra våld på sig själv för kärleks skull. Det är en ärlig och poetisk text som fastnar och lämnar spår på samma sätt som ett knytnävsslag.

Recensioner av Efter Ekot

Det här är en av de mest begåvade romandebuter jag trillat över. Hon skildrar den första stora kärleken, euforin, den skimrande lyckan. Men också när man hon älskar börjar förminska henne steg för steg.

Ingalill Mosander

Aftonbladet

Allra bäst lyckas Bergdahl beskriva det tysta illamåendet i ett dåligt förhållande, hur ett beteendemönster bara fortsätter, kanske för att den som blir utsatt för övergreppen någonstans känner att det är fullt rimligt.

Dagens Nyheter

Sällan ser man ett så pass digert researcharbete i en ung debutroman. Samtidigt är språket väl avvägt och noga genomarbetat. Rakt och tydligt men ändå med stor inlevelse och exakthet, på ett sätt som går hand i hand med historien.

 

GP

Prosan i Efter Ekot är klar som himlen efter ett åskoväder.

Sydsvenskan

Olivia Bergdahl skildrar den här processen helt inifrån Fanny och med kuslig trovärdighet. Det är plågsam läsning.

Aftonbladet

Jag skulle vilja sätta den här boken i handen på väldigt många unga flickor, så att de lär sig känna igen tecknen hos vissa män som kan vara fantastiskt charmerande i början men som är farligare och farligare ju längre man känner dem.

Ingalill Mosander

Go´kväll, SVT

Språket är exakt, vackert och rytmiskt. Om unga kvinnan Fanny som i kärlekens namn glömmer bort hur man säger nej. Som försöker besvärja sin ångest genom att räkna och lyssna på Dagens Eko. En tät text om destruktiva förhållanden.

Tara

Hon berättar sin historia med ett starkt driv utan att ge avkall på nyanserna.

Expressen

Ännu mer sagt om boken

Estradpoeten äntrar en ny scen

Redan som tolvåring började Olivia Bergdahl uppträda som estradpoet och hon vann svenska Poetry slam 2007. Nu är hon en av nästa års första romandebutanter. I februari kommer ”Efter ekot”, om kärlek som gör ont.

DN

Läs artikeln på DN

”Då blev jag övertygad om min egen genialitet”

Redan som tolvåring började Olivia Bergdahl uppträda som estradpoet och hon vann svenska Poetry slam 2007. Nu är hon en av nästa års första romandebutanter. I februari kommer ”Efter ekot”, om kärlek som gör ont.

Sydsvenskan

Läs artikeln på Sydsvenskan

LITTERATURENKÄTEN: OLIVIA BERGDAHL

Olivia Bergdahls Efter ekot är mycket på samma gång: en nagelbitare till relationsdrama, en Göteborgsgenerationsroman, en frustrerande och pricksäker skildring av det vi brukar kalla övningskörning. Det är en kärleksroman vars krypande obehag och rytmiska räkneexempel gör den smått omöjlig att lägga ifrån sig.

Nöjesguiden

Läs artikeln på Nöjesguiden

”Poetry slam-poeten Olivia Bergdahl romandebuterar med Efter ekot, en berättelse om att göra våld på sig själv för kärleks skull och att plötsligt befinna sig mitt inne i en relation där kärleken förvandlats till förtryck. Olivia Bergdahl samtalar med Christina Byström. Arrangör: Svenska kyrkan. Medarrangör Ordfront”

Visa på Youtube

Ung författare med bred repertoar

Om kärlek som blir destruktiv handlar boken ”Efter Ekot”, skriven av Olivia Bergdahl som trots att hon bara är 25 år länge har rört sig på de litterära scenen. Olivia Bergdahl har hållit på med estradposei sen hon var 12 år, och bland annat vunnit SM i poetry slam, är nu aktuell med sin första roman.

P1-morgon


Öppna på Sveriges radio

Från dikter till romanförfattande

Efter många år som poet har Olivia Bergdahl från Göteborg nu skrivit på kontrakt för sin första roman.
Nu gäller det inte längre att skala bort och skriva kort utan att få de lösa trådarna att hänga ihop berättar hon i P4 Göteborg. Dessutom släpper hon snart en skiva med Olivias Poesiorkester.

Kulturnytt i P4

Öppna på Sveriges radio

”Kan de där tokiga människorna göra det där tokiga på scen, då kan jag göra vad som helst”

Hon började med Poetry Slam som 12-åring och kliver upp tidigt om morgonen för att börja skrivarbetet med historier och rimmande dikter. I del 3 av Popmanis intervjuserie om skrivande har Elin Sandelin och Josefin Ahlenius frågat poeten och författaren Olivia Bergdahl om hennes relation till skrivandet, om skaparprocessen och om hur det känns att ställa sig på en poesiscen innan en nått tonåren.

bloggen Popmani

Läs artikeln på Popmani

Jenny Aschenbrenner recenserar Efter Ekot

Öppna på SR

<h2 style="text-align: center;"></h2><br /> <h2 style="text-align: center;" style="color: #fffff !important">Exklusivt extramaterial</h2><br /> <p style="text-align: center;"><a href="https://www.oliviabergdahl.se/web16/wp-content/uploads/2016/12/Efter-Ekot-diagram.pdf" style="color: #fff">Bara här.</a></p><br /> <p style="text-align: center;"></p><br /> <p style="text-align: center;"></p>