Välj en sida
Bild på Oskar Hanska och Olivia Bergdahl. Foto: Annie Wegraeus

Klubb Kontra — international
spoken word

Oskar Hanska och Olivia Bergdahl, två av landets mest meriterade Spoken Word-poeter. Deras poesi har tagit dem på otaliga turnéer runt hela Sverige, ut i Europa, men även så långt som Sydafrika och USA. Båda kan dessutom titulera sig Svenska Mästare i Poetry Slam. Nu startar de KLUBB KONTRA, en internationell Spoken Word-afton med premiär på Göteborgs Stadsteater.

Några gånger per år kommer de sedan att bjuda in till en kväll som bjuder på internationella poesi-storheter. Spoken Word, estradpoesi, slam poetry – den publikbefriande formen av poesi har under de senaste åren exploderat i popularitet, även utanför USA där fenomenet varit stort sedan årtionden tillbaka.Till skillnad från de traditionella poesiuppläsningarna fokuserar Spoken Word-poesin på att nå ut till och bjuda in sin publik, och hör mer hemma på en teaterscen än i ett bibliotek. Med hjälp av rösten, rytmen och kroppen pendlar poeterna ofta mellan politisk sprängkraft och vardagsdrabbande anekdoter, utan att någonsin skärma sig från sin publik.

De allra största stjärnorna turnerar världen över och bjuds in till storslagna events, som det enorma TED. The Guardian i London samarbetar med lokala Spoken Word-poeter för att hitta nya sätt att presentera nyheter och genom internet når Spoken Word-videor miljontals visningar och delningar. Nu får Göteborg, till och med Sverige, sin första renodlade Spoken Word-klubb med internationell prägel.

KLUBB KONTRA:

Oskar Hanska – www.oskarhanska.se
Olivia Bergdahl – www.oliviabergdahl.se
Facebook-sida – www.facebook.com/KlubbKontra